请登录

登录后更精彩...
樓主: 積加

澤尻藏毒

高级会员

以上既事,我已經放下和算了。之後出現咁既情況,我真係感到,叻人,唔幫唔害,或者唔幫就害,又或者幫中有害;窮人、肯定唔幫,但靠害。

之後出現既情況,使我感到,冇辦法之下,選擇害人害己。
我雖然一樣冇腦,但係我真的唔鍾意接近冇腦既人。冇腦既人就的會害人身邊既人。
縱使我窮,但我有忍,咪睡街。
男人冇錢,所以個女人窮,假如個女人冇腦,選擇做咪d咁既行為,而唔係選擇冇傷害性既安撫,那皆因懶惰、冇咁既耐心……,假如我遇到咁既情況,咪自己辛苦d用手撥扇……。那樣既行為,一樣睡唔好、冇得睡……。
我在此冇寫到好白,到底那些人發生咩事、然後做咩行為……之後點樣害親我。因為我運氣應該好大鍋,中蕉最勁的係我,其他人好少會遇到咁樣既生物……。

高级会员

我感到,假如我搞到咁樣,真係唔知點算,無論係在經濟層面、思維層面、心理層面……,我自己都好驚驚,所以我真的有努力去怎樣,我都有想維護,因此我唔確定,但係我感到,那樣既行為會傷害耳朵、睡眠質素、那長期性會導致精神衰弱,精神病會因環境而發生的……。那些孟母三遷,佢們同中華文化係兩個世界既人,所以佢們唔會感的。一個丈夫那樣,而連個婦人,都選擇冇腦的行為,那樣真的害了自己等等,加下害咪我,真的殃及池魚、無妄之災……。
我自己無論怎樣發癲、失意……,最後害到自己,但係被以害親後,我才害到自己,但係整體而言,國家才係主謀,人民得到咁低既質素,所以越來越多人選擇離開、不生育……。

高级会员

我感到改變唔到、選擇唔生育,可算智者,唔係頹喪。在慈悲而言,真的唔忍心,尤其自己既後代活在咁樣既地緣下。

女性係真的有可能,決定到人口,所以那些感到冇希望既人,尤其女性,真的怎樣保護自己。

我唔係寫澳門,唔關澳門事,但係女性唔係只係識得貪圖富貴,就以為冇憂了,而係怎樣自己既智商、腦根……,這一切的大前題,要真正心地善良、慈悲……,你唔害人通常害唔到自己的,如嫖賭飲吹……。你自己冇事、他人唔會因為你而出事,如傳染性病毒……。

高级会员

個B,我真的發夢,唔可能一個對我上心既人,會在我有求問幫助時,而唔盡快睇下我的,亦唔可能事後唔回覆我的。之前那些眼神、說話……,我覺得唔準確的。除左,我好像都有錯覺過其他。
冇鏡都拿盤水,仲有非親非故,由C唔做我見證人,我就感到,唔係唔幫就唔愛,但係愛的話,會幫的,所以男人愛的係自己,男人自己當時那樣既流露,係愛自己,自己既慾望起既表示,唔係愛那女人。唉。

高级会员

假如那些情婦、小三唔係為錢,係出自真心的話,其實在中華文化上係唔可以,但係假如係真心,而得到那樣的結果,某程度係俾男人呃了,那些情婦、小三要知道,縱使我搞成咁,可能陰功慘,但係自己既生命自己仲能怎樣的話,可能稱為還可以,人生最終咪死路一條,那些男人,或者最愛係自己,但都係最愛初戀、前妻、妻子、子女、父母……真係幾時論到其他人,情婦、小三縱使有肉體關係,對男人而言,愛自己而已。不要拿咩為藉口,都係有關自己開放、愛錢,同樣地女人都係愛自己,不過就假如真的係有真心,在這之前,我就感到,唔係試驗,而係連機緣巧合亦係真心的,所以咪感到,唉,壓根地不是愛、沒有愛。頂多真的要問,係咪有好感。

高级会员

而A本身就告知,縱使他人怎樣佢,佢都係認為那係他人既自作多情,所以我問了A,得到就係告知我,佢又老婆咩?然後A唔像話我,但告知呢D字眼,如自作多情、唔係靚女所以冇人幫,而A唔睇樣的,若其他問A,A都唔幫,因為A都怕俾人打。

我未死、A一樣陰功慘;仲使我死了,我的所有,睇黎都幫唔到A好多,因為A一樣好無助的,冇人幫A那樣,所以我又怎會唔明白。

可以的話,千萬唔會再做惡事,我有反省,我真的畏懼報應,我既心思係真的以小人之心度人的,我雖然好惡咁諗人,但係我實質上我冇加害人,又或者害到人那樣,太過怎樣既野,我自己都驚,所以應該有更大既惡報應仲未來臨,邊度咁便宜我,所有都步向一時開心、一時失意。原來當我心神無助、失意時,我都會失智,因為考驗失敗,若真的有咩,死到就算了。

高级会员

那樣既情況後,我仲要諗下醫師咒,之後就像Refresh了,那唔關宗教事,但那影響真的好過份,等我離開了,個情況仲纏繞到,好多時候,我真的唔明白,d人點解咁忍得,我實在頂唔順,風險都要睡街。
我仲有諗過,唔知BC既地方大冇?我睡街都要選擇安全既地方,我又想攝在BC即範圍裡,又或者我去返七年前睡街既地方,以上真係唔係長遠之計,可惜應該唔係七年前睡街,而係十幾年前,七年前我曾經都問過,哪裡少係我安居之所,諗唔到,真係好無常,睇下自己有冇傳染性病毒既徵兆、然後應該要睡好耐街了。
我要B做的,無論點佢肯做,都做左先,之後一切才打算。

金牌会员

https://youtu.be/QAeR8GSF_H8

我而家先知 尻字既讀音
聽到條片讀「敲」

我一直以為讀粗口戈個「鳩」音

高级会员

我既眼睛有少少圈,害己仲害咪人,那些應該唔感報應呢回事,因為唔同世界但同地緣,我認為真係祖先既錯,而最錯係自己。
我在以上事,真的心口出惡毒言,藉口又好,咩都好,過份到,咁樣就破我之家了,我發生咩事,受唔住,只能死。我真心愛生命,但係已感到咁樣既一切,係冇助和冇望了,所以我感到之後,自己怎樣,奈何我自己真的控制唔到非我既人事物,逆來順受,唔係個個都可以委屈求全的,某程度,我支持日本仔既敢做敢為,日本仔有咩,都係唔委屈求全的,那係日本精神。唔知我有冇理解錯。

高级会员

日本仔既做法,我唔識,所以要死得好、死得去,真的唔知可以點。人係求,而我近來睇星雲法師,我又要推「佛弟子」呢個網真的幾好,文章言,凡事忍一忍,就會過去了。奇就奇在,我冇太過怪那野貓,反而怪人……,動物冇性,人可以那樣,我感到好唔知點,有些使我心惶惶,因為動物都係咬、抓……有突然,但都有個度。人呢,真的咩都做得出、咁樣都諗到……。好多時候,A會驚訝我所言的,因為佢冇聽過,但係我多係睇返黎,唔係自己的;因此相同地,假如真的接受對我,好多時候,我自己真係諗唔到咁既對白、咁既行為……,不然我不會六神無主、失意……,甚至我生畏,個心態和行為,好像真的幾惡毒,都言唔係自己有惡毒,點會遇到那樣的。

您需要登錄后才可以回帖 登錄 | 立即注册