请登录

登录后更精彩...

漫長等待

高级会员

千憶個夜晚

金牌会员

我順便寫咪,好灰的。
唔好等待了,咁耐了,應該等待唔到了。
佢有叫你等待,或者你可以相信,假如佢連叫你等待都冇,就唔好等待了。
同咪我都係再灰的。
佢有叫你等待,但係冇俾一個時間,又或者不斷拖你,又或者告知唔知幾時通知你,你都係算了,唔好再等待了。等待唔到了。
無論係咩,以上係岩的。
真的ok,邊度使等。這就像不許留人至三更……。道理就係那樣。
雖然等待才有期望,係一種精神支柱那樣,但係那係藉口,最後你賴唔賴到都好,自己磋跎了,就係浪費了。漫長等待係冇用的。
做人係要自己果斷,唔係俾人怎樣自己的。拿得起,放得低。

金牌会员

咪以為等待唔使本,你會發生等黎托咩。
一就一,二就二,再多你就會發現,全係老點。
等待只係得到抱歉、對唔住,我認為那係廉價的,因此唔好再等了。
等唔緊要,唔好再等了,因為已經等了。
這個唔就next。
這就像放過人,放過自己。
唔知就問題,好過等。
假如我係主,你一定要幾時俾我知道。時間一過,就冇了。

金牌会员

有些就像,逼你,使你誤以為急,但係那樣我又認為,唔使咁急、睇定d……。

就係真係ok,邊度使等,自己要清醒、相信……。
我亦好惡,對於唔係自私自利既人,應該為自己著想,皆因,冇人知你等,亦會忍心你那樣等……其實咁樣既人,就係不負責任,完全冇左件事、就係唔上心……。又或者唔知,人既反面就係表示,叫你等,等到咁,應該幾討厭……你的,但係你自己又唔知唔覺,亦唔明白。
因此你試下其他,邊度使等,你才發現,自己真係蠢傻……。
我係唔支持滿足人,就係仲有聯絡的話,最好交待一聲,唔等了。又或者,佢唔搵你,唔使等;一旦自己冇等了,之後佢再搵你,亦唔好。這唔係咩,唔重要的才要等。你會知的了你唔重要。

不過唔知點解,會想等運到。這個好像可以等而已。

金牌会员

冇了冇了。
最後咩都冇,都唔等了。
等了白頭都係冇,何必空等。
假如唔係空等,才唔會導致等了白頭都係冇。
等係一種折磨、浪費、拖延……,你話值得,我主觀認為,這係不值得。
通常反應,係即刻,唔即刻,都等一下,唔會一等再等,等到冇了期。
就係老虎唔發火等病貓,自己唔發火,都一樣,唔就算。
冇話冇左咩唔得,天下之大縱使係得獨一,但係我認為仲有好多取代品,而取代品亦能成為自己既獨一。
不等自來,呢d才係真東西。

金牌会员

您需要登錄后才可以回帖 登錄 | 立即注册